Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Borok és borászok a Felvidékről...

    - Katics Gergely, 2009. június 12. -


A dolog úgy kezdődött, hogy Mátyás Andrissal együtt jártunk a WSET tanfolyamra és mindig jókat beszélgettünk, aztán meg kiderült, hogy van egy kis pincéje Kisújfaluban, ahol bor is készül. Akkor még persze a kertépítés volt a főágazat a családi vállalkozásban, de András szemében ott volt a szent őrület, ami a bor szerelmeseit oly gyakran jellemzi. Aztán az évek során egyre gyakrabban és egyre jobb borok kerültek ki a Mátyás Pincéből és az én érdeklődésem is a Felvidék felé fordult, no meg aztán Kaló Imre is egyre csak emlegette a Bott Frigyest. Gondoltam ezt már csak meg kellene nézni, elkezdtem keresni a rendezvényeket, ahol a Frigyes is megjelent, így aztán vele is sikerült összebarátkozni.
Ekkor gondoltam ki, hogy lecsalogatom ezt a két nagyszerű embert a Hortobágyra és Debrecenbe, és ha már itt lesznek, szervezünk egy borkóstolót is. Szerencsémre, azonnal beleegyeztek, még csak rá sem kellett nagyon beszélni őket, jöttek örömest, hogy aztán nagy örömet szerezzenek mindazoknak, akik megtisztelték őket jelenlétükkel.

Ebben az évben már másodszor kell  elírnom, hogy sajnálhatja az aki nem jött el erre a borkóstolóra, mert nagy élménnyel lett szegényebb.

Szóval a két borász Dél-Szlovákiából jött, a Muzslai dombok között műveli a szőlőjét és elkötelezettje a termőföld és szőlő egységének, és a minőségi, zamatos borkészítésnek. Igen, jól olvasták, zamatos bort akarnak és tudnak készíteni, olyan zamatosat, hogy most, hogy írom e sorokat is összefut a nyál a számban, itt érzem a nyelvem hegyén a megízlelt borokat.
Persze, hogy kóstolás közben pontoztunk és próbáltunk sorrendet állítani, de egy idő után rá kellett jönni, hogy semmi értelme, mert az összes bor egyöntetűen kiváló minőséget mutatott. A különbség a fajtából, a termőhelyből és a két borász mentalitásának különbségéből adódott. Mindegyik bor önmagában is bármikor megállja a helyét, de így, egy borsorban mindent felülmúltak.

A borokat az alábbi sorrenden kóstoltuk:

1. St. Lőrinc Rosé 2008, Mátyás Pince
Illatos, málnás-epres, szép apró  C02, friss, üde, élénk savak, gyümölcsösség az ízben, hosszú lecsengés

2. Királyleányka 2008, Mátyás Pince
A 1/3 része hordóban érlelődött, őszi barackillattal indul, vaníliával zárul, savai kerekek, de gerincesek, teste krémes, zamatos, kerek, egyenes bor, nagyon hosszú lecsengéssel.

3. Chardonnay 2007, Bott Frigyes
Illatos, mandulás, fehér húsú gyümölcsökkel, savai kerekek, teste selymes, telt, összetett, egyenes és nagyon hosszú lecsengésű, a 14% alkohol teljesen integrálódott.

4. Olaszrizling 2007, Mátyás Pince
Vegetális illatokkal indul, aztán gyümölcsössé válik, szép savgerinc, selymes test, ízeiben gyümölcsösség, kevés vanília, kerek és összetett, nagyon hosszú lecsengéssel, a 2 g maradék cukor kedvességet, bájosságot ad a borhoz.

5. Chardonnay 2007, Mátyás Pince
Illatában alma, nyári gyümölcsök, komoly savgerinc, selymes test, gyümölcsösség az ízben, még egy kicsit érni kell a bornak, hogy megkapja a kerekségét.

6. Tramini 2006, Bott Frigyes
Visszafogott illatokkal indul, de később kinyílik, parfümös, ibolyás, szép savakkal, nagy testtel, összetett, érett (2 év hordós érlelés), kerek, harmonikus, az ízek teljesen kitöltik a szájüreget, a 14,5-es alkohol nem lóg ki, nagyon hosszú lecsengésű.

7. Pinot Blanc 2007, Mátyás Pince
Illatos, kerek, elegáns, selymes, összetett, harmonikus, sav - édesség (4,5 g maradék cukor) - alkohol fantasztikus egyensúlyban, nagyon hosszú lecsengésű.

8. Olaszrizling 2007, Bott Frigyes
Illatos, gyümölcsös, olajos testtel, nagy extrakt, harmonikus, kerek, a végén egy leheletnyi, kellemes kesernyével, nagyon hosszú és összetett lecsengéssel.

9. Rajnai Rizling 2007, Mátyás Pince
Lassan nyíló, jellegzetes petróleum illattal, vegetálitással, élénk savakkal, selymes testtel, kerek, összetett, de még nagyon fiatal, hatalmas potenciállal.

10. Vinculum 2007, Bott Frigyes
Mézes, hársas illatok, érett, töppedt szőlő ízvilága, nagy test, 44 g exrakt, 8 g cukor, 8 g sav, 15,6 % alkohol, harmonikus, kifogástalan egyensúly, nagyon hosszú lecsengés.

11. Kékfrankos 2007, Bott Frigyes
Az est egyetlen vörösbora. Sötét rubin szín, gyümölcsösség (cseresznye, ribizli), élénk savak, selymes test, kerek, integrálódott alkohol, egyensúly, harmónia árad a borból, nagyon hosszú lecsengéssel.

A kóstoló végén is megkérdeztük, hogy kinek mi tetszett a legjobban és ez a sorrend alakult ki:

1. Vinculum 2007, Bott Frigyes
2. Pinot Blanc 2007, Mátyás Pince
3. Tramini 2006, Bott Frigyes

Mit lehet még erről írni? Nagyon sokat, csak nem érdemes, mert mindenki azt gondolja, hogy a barátokat dicsérgetem, így aztán azt gondolom, hogy inkább kóstolni kell ezeket a borokat és aztán lehet vitatkozni, bár kétlem, hogy lesz miről. Amit egy bor élményben adhat, azt ezektől megkapja a borszerető ember.

Még egy dolog jutott eszembe: a borok és a rólunk beszélő két borász olyan lelki békét adott nekem, amiből még sokat fogok meríteni, ha rájuk gondolok.

András, Frigyes! Köszönöm nektek.

Kovács Pál

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.