Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

IV. Pusztai Bioborverseny - 2010 Hortobágy

    - Katics Gergely, 2010. május 6. -
A magyar biogazdálkodás fellegvárában, a legnagyobb összefüggő - több, mint 17.000 hektáros -  biotermék előállító térség központjában, Hortobágyon, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. támogatásával került megrendezésre, immáron negyedik alkalommal a Pusztai Bioborverseny.

Ebben az évben a borverseny kilépett a nemzetközi színtérre, mert 4 ország - Franciaország, Németország, Szlovákia és Magyarország, 19 pincészetének (7 külföldi) 59 bora (9 külföldi) versenyzett a 2010. év Csúcsbora cím elnyeréséért.

A bíráló bizottságban nagy nemzetközi borversenyek ismert bírálói, nemzetközi borakadémikusok, hazai és külföldi borászok, országos hírű borszakírók, borforgalmazók, valamint a hazai biogazdálkodás ellenőrző szervezetének képviselői vettek részt.

A beérkezett minták száma miatt a bíráló bizottság a párhuzamos borbírálat mellett döntött, így a 2 részre osztott bírálók az első körben nagyjából 30 borból alakították ki a véleményüket, rangsorolták azokat. Az első kör után a három kategóriában - fehér, rosé, vörös borok - legjobban szerepelt borokat, már a teljes 14 tagú bíráló bizottság kóstolta újra és állította fel a végső sorrendet és döntött a 2010. évi Csúcsbor cím odaítéléséről.

A rendezők a bíráló bizottság által megállapított eredmények alapján úgy döntöttek, hogy 2010-ben két bort jogosítanak fel a "csúcsbor" név használatára:

1. Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2007, Szászi Pince, Szigliget. - A bor elegáns gyümölcsös illatokkal, szép savszerkezettel és komoly, koncentrált testtel rendelkezik, ízeiben érettség, harmónia és egység uralkodik, kitölti a teljes szájüreget, lecsengése nagyon hosszú és harmonikus.

2. Cabernet Sauvignon 2008, Hárs Pincészet, Szajk. - A bor komoly, komplex illatvilággal nyit, amelyben a sötéthúsú gyümölcsök, szeder, szilva, fűszeresség dominál, savai szépek, teste nagy, tanninja bársonyos. Ízeiben érettség, gyümölcsök és keserű csokoládé a vezető, a hordókezelés kifogástalan, a lecsengés nagyon hosszú és harmonikus, komoly jövő előtt áll még a bor.

További aranyérmes borok:

Natural Domnia - Szlovákia - Pinot Blanc 2007
Dobosi Pincészet - Szentantalfa - Szürkebarát-Tramini házasítás 2008
Dobosi Pincészet - Szentantalfa - Kékfrankos Rosé 2009
Dr. Papp István Géza - Tihany - Cabernet Franc 2008
Egri Pincemester Kft., Gajdos Pincészet - Eger - Kékfrankos 2008

2010-ben a nemzetközi versenyekhez szokott bíráló bizottság talán egy kicsit szigorúbban végezte dolgát, mint az elmúlt években volt szokás, de a nyertes borokat a termelők nyugodt szívvel vihetik tovább a nemzetközi versenyekre, mert meggyőződésünk, hogy ott is megállják a helyüket és nem csak a bioborok közötti mezőnyben.

A versenyeredmény kihirdetésére 2010. április 24-én délelőtt 11 órakor kerül sor a Hortobágyi Vásártéren a Biovásár és Kihajtási Ünnep keretében.

A rendezvény szervezői köszönetet mondanak a versenyzőknek és a bíráló bizottság tagjainak és tisztelettel meghívnak mindenkit a következő, immáron V. Nemzetközi Pusztai Bioborversenyre.

Hortobágy, 2010. április 15.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.