Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

XV. Bikavér Ünnep

    - Pintér Noémi, 2011. június 27. -


    Idén immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Bikavér Ünnepet Egerben. A Július 7 és 11 között tartó fesztivál idén először az Érsekkertben lesz látogatható.
    Évről évre fontos alkalom ez, hiszen a bikavér az egri borvidék legismertebb márkája, ám volt idő, amikor ezt a márkanevet megtépázták a korabeli borgyártás termékei. Márpedig az avatott kezekben készült bikavér jó, ezt szeretné megmutatni a Bikavér Ünnep vendégeinek. Az idei fesztivál újdonsága az is, hogy a bikavérek mellett ott lesznek az első, 2010-es Egri csillagok is.
    A jó bor és a jó étel kívánja egymást. Régi és közkedvelt hagyománya a Bikavér Ünnepnek az is, hogy a borokhoz, azokat megkóstolva, Eger és a környék legjobb konyhái kínálják az ételt.

    A feljegyzések szerint 99 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett.
Az elmúlt száz évben azonban a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok az elmúlt két évtizedben azonban sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: a gondosan összeállított egri bikavér nagy minőségű, remek bor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri. Egri csillag. Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Az újra szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok talán mégsem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért elérkezettnek az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta, és megszületett az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt. A fehér házasítás a kárpát-medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül a bikavérhez hasonló, nagy reményekkel.


További információ: http://bikaverunnep.hu/

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.