Az eddig is ismert volt, hogy a borfogyasztás jótékony hatással van a szívre, segíthet megelőzni bizonyos daganatokat és még hasmenés ellen is hatásos. Egy nemrég végzett kutatás bebizonyította, hogy a fogaknak és a toroknak is jót tesz ez a nemes ital.
A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint a vörös- és a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat. A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek.
A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait. A vörösbor úgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.
A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.
Azonban még mielőtt akárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet. Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban őket sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között.
(Forrás:
http://dentalpresshungary.hu/)