Brit tudósok a vörösbor egyik összetevőjéről mutatták ki, hogy eredményesen küzd a szívbetegségek ellen.
Ez a felfedezés az angolok szerint bizonyíték lehet arra is, hogy a franciáknál relatíve miért fordul elő jóval kevesebb számú szívbetegség, mint más nemzetnél, holott a nemzeti étrenden zsíros sajtok, és vajas édességek is szerepelnek.
A szakemberek egy polifenolt találtak, amely a szőlőszem héjában található meg. Ez a vegyület csökkenti annak a fehérjének a mennyiségét, ami a vérerek keresztmetszetét csökkenti, és így kevesebb oxigén áramlik a szív felé. Ez a fehérje az endothelin-1, ami a szakemberek szerint kulcsszerepet játszik a szívbetegségek kialakulásáért. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. De ezek a vizsgálatok a polifenolok antioxidáns tulajdonságára koncentráltak. Ez a tulajdonság a testben található szabadgyökök betegség okozó képességet csökkenti.
A mostani vizsgálat a polifenol szerepére irányult, amely gátolja az enzimek egy csoportját, ami a sejt szabályozásában játszik kulcsszerepet. A fehérbor készítésénél nem használják fel a szőlőszem héját, míg a vörösbor gyártási eljárása úgy működik, hogy az erjesztés a szőlőszem héjjal együtt történik. A héj biztosítja a bor vörös színét, de a polifenol is itt található a legmagasabb koncentrátumban. Más alkohol előállítási eljárás nem tartalmazza ezeket az összetevőket. A kutatók szerint napi egy vagy két pohár vörösbor elfogyasztása az étkezések során, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, feltéve, hogy az adott személynek az egészsége megóvása érdekében nem kell tartózkodnia az alkohol fogyasztástól. A jelenlegi kutatások arra irányulnak, hogy egy olyan szőlőlé kivonatot állítsanak elő, ami már biztosítja ezt a megelőző folyamatot.
(Forrás:
http://dentalpresshungary.hu)