Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Mathiász Látványközpont épül Tokajban

    - Pintér Noémi, 2011. december 11. -


    A világhírű tokaji borvidéket megmentő, újratelepítő Mathiász János emlékére, a térség turisztikai vonzerejének növelésére látványközpont felépítéséről döntött a tokaji önkormányzat.

A korábban elnyert Világörökségi Bormúzeum című projekt továbbfejlesztésével épülhet meg a látványközpont mintegy 579 millió forintból, amelyhez az önrész legfeljebb 5 százalék - közölte az önkormányzat.

   A Mathiász Látványközpont a kulturális és konferenciaközpont szomszédságában, a meglévő, leromlott állapotú, óriási későbarokk épület felújításával valósul meg. A tervek szerint a látványközpontban a legkorszerűbb technikai eszközökkel mutatják be a Tokajba látogatók számára Európa és a világ szőlészetét, borászatát, épített és természeti örökségét, kultúrtájait, idegenforgalmi látványosságait és szolgáltatásait.

   A tájékoztatás szerint a beruházás elsődleges szempontja Tokaj mint a "magyar bor fővárosa" világörökségi szerepének tudatosítása.

   Mathiász János (1838-1921) elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tokaj-Hegyalját 1885 és 1890 között kétszer is szinte teljesen elpusztító filoxérajárvány után a borászat megmentésében. Kecskeméti birtokáról vagonszám szállította Tokajba az egészséges szőlővesszőket, ez tette lehetővé, hogy Tokaj-Hegyalja borászata ismét feléledjen.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.