Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai

    - Pintér Noémi, 2011. december 11. -


    Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai január 1-jétől, így a bortermelők használatában vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés, miután az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

     A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatásával egy szakértői munkacsoport foglalkozik a bortermelők adminisztrációs terheinek felülvizsgálatával. A szakértők javaslatára módosultak a közvetlen értékesítést elősegítő termelői borkiméréssel kapcsolatos szabályok. A munkacsoport az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlészeti és borászati albizottságának kezdeményezésére jött létre.

   A termelői borkimérés jelenleg kizárólag a gazdálkodó saját pincéjében lehetséges. Az intézkedéssel a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat. A termelői összefogást erősíti, hogy a több gazdálkodó által üzemeltetett boltban is lehetséges a borkimérés.

   A törvénymódosítási javaslat társadalmi egyeztetésébe a VM bevonta a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, a Vindependent - Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét és a Pannon Bormíves Céh szakértőit is.

   A tárca hangsúlyozza: elkötelezett a szőlő-bor ágazat adminisztrációs terheinek csökkentésében. Ezért folytatja a konzultációt a szakmai szervezetekkel, a társminisztériumokkal és az érintett hatóságokkal annak érdekében, hogy a hazai borásztársadalom minél egyszerűbben alkalmazhassa az európai uniós jogszabályokat.

   Az adótörvényen belül a jövedéki adóról szóló törvény módosítása 2012. január 1-étől hatályos.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.