Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Új borok a Vylyantól

    - Katics Gergely, 2008. szeptember 11. -
A Vylyan pincészet márciusban két újdonsággal is jelentkezik. Az egyik egy teljesen új házasítás, mely az Ördög nevet kapta, a másik a hosszú évek óta sláger Montenuovo-nak az új, 2007-es évjárata.

ÖRDÖGÜNK VAN! - ÖRDÖNGŐS ÚJDONSÁG

Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt - a kísértés maga!

De riadalomra semmi ok, új borunkról van szó, amely nem az ördög műve, sokkal inkább Ipacs Szabó István főborászé.

A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. Ez az újdonság helyi fajtákból építkezik, amely a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatja meg.

Már régóta dédelgettük magunkban e "hagyománytisztelő" házasítást. A születésnek a 2007-es évjáratban jött el az ideje, elképzelésünk e borban valósul meg.

A magyar fajtákra kihegyezett házasítás új borharmóniát - stílust teremt; a bor lendületes, tartalmas, vibráló, karakteres. Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt.

Húsos gyümölcsösségét (a szeder, a feketeribizli és az érett meggy jegyei) a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka adja, amihez a Merlot adta markáns struktúra szolgál alapul. A hordós érlelés teszi igazi ördöggé!

A névadó a harsányi ördögszántotta hegy legendájából ismerős szerelmes Ördög, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. Bánatában ezért eltűnt a föld gyomrában, s most előbukkant, hogy a meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban éljen tovább.
A bort megkóstolva, igaz lehet a mondás, miszerint "Add az ördögnek kisujjadat, egészen elkap."

----------------------------------------------

Montenuovo 2007

A Montenuovo új évjárata debütál most márciusban, s nyitja a 2007-es prémium sort.

Biztosan emlékeznek a 2007-es meglepően meleg télre, amit korai fakadás és május végi virágzás követett. A júliusi forróság kivédésére a meghagyott lombozattal takartuk a termést, védve ezzel a napégéstől. A jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz következett. A meghatározó cabernet franc és syrah mellett a gyümölcsös merlot és a fűszeres zweigelt adja a 2007-es házasítás gerincét.

A borkészítésnél a gyümölcsösség, üdeség megtartására, hangsúlyozására törekedtünk, pl. rövidebb héjon tartással, de intenzívebb erjesztéssel. A bort magyar tölgyfahordókban (65% kishordó és 35% ászokhordó) érleltük 16 hónapig.

Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között. A fajták szép összhangja kerek, összesimult illat- és ízvilágban teljesedik ki. Gyümölcsössége a feketeribizlit, málnát, érett meggyet idézi, fűszerességét a kakaó és a cappuccino jegyei adják. Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.