Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Sztárszobrász tervezte borospince Umbriában

    - Pintér Noémi, 2012. február 26. -


    "Ez az első alkotásom, melynek belsejében sétálhatok, beszélgethetek és ihatok is" - mondta az olasz sajtónak az olasz és külföldi városok terein és intézményeiben kiállított műveiről, mindenekelőtt óriási bronzgömbjeiről ismert Arnaldo Pomodoro.

   A 85 éves olasz szobrász Carapacénak (Páncélnak) nevezte el az általa a Tenuta Castelbuono nevű umbriai birtok közepére tervezett és leginkább teknősbékapáncélra emlékeztető borospincét. Pomodoro elmondta, most is azért választotta a gömbölyű formát, mivel nem akarta megtörni az umbriai dombok lágy ívét. "Ez a táj a reneszánsz festményekre emlékeztet. A teknősbékára is gondoltam, amely a stabilitás és a hosszú élet jelképe" - tette hozzá.

   Az újságoknak nyilatkozó műkritikusok szerint Pomodoro épülete "olyan mint egy megtépázott űrhajó, dombnagyságú réz és fa gömb, mezopotámiai piramis, kilométerekről látható vöröslő test". A pince belső faszerkezetéhez a szobrász a Dolomitok vidékéről hívott ácsokat.

   A szobrász alkotta pincét Matteo Lunelli, az ugyanezt a nevet viselő borászat elnöke rendelte meg. "Ahelyett, hogy műalkotást vásároltunk volna és azt állítottuk volna ki a pincénkben, a pincéből alkottunk műtárgyat" - fogalmazott.

   A Pomodoro-borospince hivatalos avatása június 16-án lesz, de a világ legelső művészpincéje már megtelt a tavalyi szüret hordóival. A Tenuta Castelbuono harminc hektárján Sagrantino és Sangiovese szőlőtőkék sorakoznak.

   Az extravagáns borospincéről a La Repubblica című olasz lap milánói kiadás közölt fotókat a honlapján (http://milano.repubblica.it/cronaca/2012/02/17/foto/carapace_la_cantina-scultura_di_pomodoro-30057984/1/).

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.