Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Egész éven át tartó fesztiválsorozat új rendezvényekkel Pécs

    - Pintér Noémi, 2012. február 27. -


    Mint azt Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta, a fesztiváloknak elsősorban az EKF-program keretében felújított közterek és a teljes egészében ez évtől üzemelő Zsolnay Kulturális Negyed létesítményei adnak majd helyet. "A kultúra városa" szlogent használó megyeszékhely számára elengedhetetlenül fontos, hogy a 2010-es EKF-programot követően is építsen fesztivál-hagyományaira, valamint Magyarországon egyedülálló kulturális intézményrendszerére - mutatott rá az alpolgármester.    

    Hozzátette: az elsődleges cél az volt, hogy a városban zajló rendezvényeket egy csokorba szedjék, és népszerűsítésüket összefogva végezzék. Idén azonban több vadonatúj rendezvényt is tartanak Pécsett. Mint azt Merena Rudolf, az önkormányzat kommunikációs tanácsadója, a városmarketing-stratégia kidolgozásának egyik felelőse elmondta, az EKF eseményeit leszámítva idén talán minden eddiginél több fesztiválnak és kisebb-nagyobb horderejű kulturális rendezvénynek ad otthont a baranyai megyeszékhely.    

    Beszámolt arról, hogy a március közepén induló, hatvan programot felvonultató Pécsi Tavaszi Fesztivált követően kulináris rendezvényeket tartanak a pécsi belváros felújított közterein.  Szabadtéri grillezéssel egybekötve rendezik meg a horvátokat is vendégül látó Pécsi Fűszerünnepet, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig a Régiók Koccintásán a magyar borok mellett a délszláv országok nedűibe is belekóstolhatnak az érdeklődők. A szeptemberre tervezett Első Nemzetközi Pécsi Pezsgő- és Bordalfesztivál a térség borvidékeit és a pécsi pezsgőgyártást lesz hivatott népszerűsíteni.    

    A Zsolnay Kulturális Negyedben rendezik meg április végén az Első Zsolnay Fesztivált, augusztusban pedig ugyanitt a Nagy Családi Fesztiválra várják a közönséget. Ugyancsak augusztusban a korábbi pécsi kezdeményezést folytatva tartják meg a tíznaposra tervezett Nemzet Kenyere Fesztivált.    

    A már hagyományos rendezvények sem maradnak el, így júniusban ismét a baranyai megyeszékhelyre gyűlik a színházi szakma a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Szintén júniusban rendezik meg az Első Világegyetemi Fesztivált, és ebben a hónapban érkezik Pécsre és a Mecsek versenypályává alakuló szerpentinjeire az International Rally Championship, azaz a nemzetközi ralibajnokság több mint százfős mezőnye, valamint a sorozatot kísérő több tízezres szurkolótömeg.

   Júliusban a tíznapos Sétatér Fesztivál, ősszel pedig a szintén kulturális és gasztronómiai csemegéket kínáló Örökség Fesztivál várja a látogatókat. A szintén őszi Zeneszüret és az Európai Bordalfesztivál után némi szünet következik, hogy december elejétől több héten át immár másodszorra leljen otthonra a belváros közterein a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár.    

    Nagy Csaba az MTI kérdésére elmondta, hogy a programok megrendezését nagyobb részt a piacról, azaz a kiállítók és a szponzorok segítségével finanszírozzák. Kisebb hányadban az összetett és hatalmas kulturális intézményrendszernek nyújtott állami és városi támogatások, NKA-pályázatok és kiegészítő önkormányzati juttatások biztosítják az események pénzügyi forrását.

(forrás: mti)

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.