"A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásban a legmegbízhatóbb fajták egyike. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető. Nem rothad, és így termése sokáig a tőkén hagyható. Október végén gyakran már a 20 mustfokot is meghaladja. Színanyagban gazdag, kissé fanyar, bora hosszabb érlelést igényel."
Csepregi P. - Zilai J.: Szőlőfajta-ismeret és használat, Bp. 1989
A Terra Hungarica új kezdeményezése a novemberi BorSzalon után a Kékfrankos Nap, amelyet április 21-én tartanak a Gerbeaud Házban. A nap során kékfrankos mesterkurzus várja majd különleges kékfrankosokkal az érdeklődőket, ami kiegészül a sétáló kóstoló tételeivel. Amivel itt találkozhatnak a vendégek, azok adalékoktól mentes, minimális beavatkozással készült borok. Melléjük pedig a Slow Food Central Budapest közreműködésével magyar kézműves sajtok is kóstolhatók.
Borászok:
Bott Frigyes
Pók Tamás
Kaló Imre
Szentesi József
Karner Gábor
Pósta Gergely
Franz Weninger Jr
Werner Michlits (Meinklang)
Ráspi
Orsolyáék
Losonci Bálint
Szecskő Tamás
Maurer Oszkár
Sütő Zsolt
Melecsky Tibor (Strekov 1075)
Sajtmesterek:
Balla Enikő, Nagy Zsuzsa, Pozsa Panni és Sándor Tamás
További információk:
www.terrahungarica.hu