Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Borpalota sajtóközlemény

    - Cseh Gábor, 2008. szeptember 26. -


2008 november 7.-én a BORPALOTA BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK sajtótájékoztatón mutatta be két új és a megújult Borpalota márkáját a szaksajtónak, a kereskedelem és vendéglátás képviselőinek. A sajtótájékoztatónak az VAM-Design Első Magyar Királyi Borháza adott igényes hátteret a Király utca 26 alatt.

Mátrai gondolataiból, a mátrai borokhoz kötődő élményeiből szemezgetett bevezetőjében Pálffy István.
Dunai György Sándorné ügyvezető a mátrai borászat helyzetét elemezte, a Borpalota veretes múltjáról emlékezett és érzelmektől sem mentes előadásában foglalta össze a Mátrai Borvidék és a BORPALOTA BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK előtt álló komoly feladatokat.
A résztvevők megtekinthettek egy kisfilmet, amely archív fényképek, filmfelvételek és hanganyagok segítségével elevenítette fel a gyöngyösi borpalota 102 éves történelmét.
Varga Péter főborász, 2008-ban a Mátrai Borvidéken az Év Borásza, értő szavakkal mutatott be 14 bort és engedett bepillantást a készítésük technológiai hátterébe is.
2008-ban a korszerű márkamenedzsment elvei alapján Cseh Gábor kereskedelmi vezető irányításával szerveztük át palackos borainkat a FRÍZ, a BORPALOTA és az ŐZIKE márkák ernyője alá. A FRÍZ sorozatot a Borpalota nemes ornamentikája ihlette. A fríz az építőművészet fontos formai díszítőeleme, a harmonikus rend megkerülhetetlen része. A több, mint száz éves, patinás, gyöngyösi Borpalota építői is minden részletében kidolgozott és elegáns épületet hagytak ránk. A FRÍZ sorozatunk azon kiemelkedő borainkat tartalmazza, amelyek egyediségét e nemes palota hagyományaihoz méltóan a harmónia kiteljesítése mellett összetéveszthetetlen íz- és illatbeli díszekkel hangsúlyoztuk. A BORPALOTA sorozat borai finom vonalvezetésükkel, csiszolt illat-és ízvilágukkal, harmóniájukkal, eleganciájukkal tűnnek ki, míg a bájos ŐZIKE sorozat három cuvée-je ár érték arányával emelkedik magasan az átlag fölé.
A FRÍZ SOROZAT tagjai a késői szüretelésű Szürkebarát 2005, a Chardonnay 2007, Muscat cuvée 2008 és a Sauvignon Blanc 2008.
Chardonnay:  2007 ((száraz, minőségi, fehér bor))
A világ legismertebb fehér szőlőfajtája a Mátra déli lejtőin sokoldalú bort ad, egyszerre üde és telt, diszkrét virágillatú és vadmézesen érett, citrusosan játékos és aszalt gyümölcsök ízeivel gazdag. Modern, egészséges ételek, párolt és sült halak, sokszínű saláták kedves társa lehet, de egy kettesben töltött, mosolygós beszélgetés mellett önállóan is megállja a helyét.
Sauvignon Blanc 2008 ((száraz, minőségi, fehér bor))
Ezüstösen csillogva már a látványa is szomjassá tesz. Illatában a fajta teljes fegyvertárát felvonultatja a szénától a csalánig, ízében az egrestől a farkasalmáig, a fehér ribizlitől a lime-ig. Arisztokratikus eleganciával hűti le az illatok által felkorbácsolt vágyainkat és nyugtatja meg a világ zajlásában háborgó lelkünket. A modern fúziós és a hamisítatlan távol-keleti konyha remekeinek is autentikus kísérője.
Mátrai Muscat Cuvée  2008 ((száraz minőségi fehér bor))
Öten vannak, öt szűzi lány, öt illatos fajta körtáncában gyönyörködhetünk. Zene, élesen vibráló fények, kacér-könnyű illatok, toporzékoló savak, bájos aromák keringenek mámorosan és mámorítóan  poharunk mélyén. Kik ők? A recept borászunk titka, az élmény mindannyiunké. Legyünk önzők magunkban is élvezni e bort és a pillanatot, de legyünk bátrak megosztani is legközelebbi barátainkkal.


A BORPALOTA SOROZAT tagjai  a Zefír 2008, a Muscat Ottonel 2008, a Szürkebarát 2008, a Rajnai Rizling 2008, a Cabernet Sauvignon rose 2008, a Pinot Noir 2006, és a Cabernet Sauvignon 2006.
Az ŐZIKE SOROZAT tagjai a Mátrai Fehér, Rose és Vörös Cuvée, amelyek 0,75l-es és 1,5 l-es kiszerelésben is kaphatóak hamarosan.
A Mátra déli lejtőinek napsugár özöne érleli magas cukorfokúvá a fehér szőlők bogyóit, a hegyoldalak sűrű erdeiből lehúzódó éjjeli hűs pedig segít megőrizni a törékeny aromákat. Ennek a napi ciklusnak és a gazdag vulkáni altalajnak köszönhetjük a mátrai fehér borok vibráló aromáit. Akár tucatnyi szőlőfajta íze-illata egyesül és erősíti egymást ebben a cuvée-ben olyan harmóniában, amely Öreg néne élt őzikéjével és a világgal.  
A burgundiai stílusú mátrai kékszőlők legelső, legfrissebb levének kíméletes, hűtött erjesztésével őriztük meg Önöknek a tavaszi és nyári piroshúsú gyümölcsök teljes íz- és illatpalettáját, játszi rózsa-színét, ropogós-szomjoltó savait. A rosé mára az egyszerű nyári borból négy-évszakos életmód borrá vált, a modern, könnyedebb, kímélő élet- és gasztronómiai stílus megkerülhetetlen részévé. Rosénk oly légies bájjal libben át menüsorunk majd minden fogásán, mint versbéli gyógyult őzikénk a Mátra ezüstbőrű bükkös ligetein.
A burgundiai stílusú mátrai kékszőlők legelső, legfrissebb levének kíméletes, hűtött erjesztésével őriztük meg Önöknek a tavaszi és nyári piroshúsú gyümölcsök teljes íz- és illatpalettáját, játszi rózsa-színét, ropogós-szomjoltó savait. A rosé mára az egyszerű nyári borból négy-évszakos életmód borrá vált, a modern, könnyedebb, kímélő élet- és gasztronómiai stílus megkerülhetetlen részévé. Rosénk oly légies bájjal libben át menüsorunk majd minden fogásán, mint versbéli gyógyult őzikénk a Mátra ezüstbőrű bükkös ligetein.

A Mátrai Borvidéken Budapesttől 80 km-re, Gyöngyös belvárosában működik a Borpalota Borászati és Borforgalmi Kft. 1900. május 13-án alakult meg a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezete Rt., 255 üzletrésszel és 5781 korona alaptőkével. Saját épületre és pincére volt szükségük, így megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére telepítették a részvénytársaság pincészetét, erre az alapra pedig az irodaházát. Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át. Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas. Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették, borászat és máig Gyöngyös egyik reprezentatív építménye.
Célunk, hogy a jelentős  borászati tradíciókkal rendelkező Gyöngyösön és környékén megtermelt szőlő csúcsminőségű feldolgozó központja legyünk, és minden igényt kielégítő, minőségi borokat készítsünk. A Borpalota nevéhez és a száz évvel ezelőtti alapítók emlékéhez méltón újra a borvidék és a város borászati központjává,  jelképévé, a mátrai borturizmus motorjává kíván válni.
Főborászunk Varga Péter, akinek lelkiismeretes, magas színvonalú munkája az utóbbi évek borversenyei kimagasló eredményeiben is tükröződik. 2008-ban a Mátrai Borvidéken az Év Borászának választották.
2007-es Sauvignon Blanc borunkat Heves Megye borává választották, 2005-ös kései szüretelésű Szürkebarát borunk a 2008-as olaszországi Vinitaly-n Grand Menzione díjat kapott.
A Borpalota művelésében jelenleg 140 hektár szőlőterület van Ecséd és Atkár térségében, Szürkebarát,  Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Zefír, Chardonnay és Tramini többek között.

www.borpalota.hu

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.