"A pécsi borvidék az ország legmelegebb, leghosszabb termőidejű borvidéke. Szőlőterületeink java része az ideális déli-délnyugati lejtőkön helyezkedik el, gyakran 250-300 m magasságban. Miért süllyedt mégis az ismeretlenségbe egy ilyen jó adottságú borvidék?
A rendszerváltás után a villányiak kész szőlőültetvényekre licitálhattak kárpótlási jegyeikkel, mi puszta földekre. Mivel nálunk nem volt nagyüzem, mely fenntartotta volna a folytonosságot, a pécsi bornak híre elhamvadt. Villányban a hagyományokat ápolni és a piac igényeinek megfelelni egyet jelentett a vörös borok divatja miatt. Pécset a megörökölt, tradicionális fehér fajtákkal kell újra híressé tenni. E négy borászat arra vállalkozott, hogy bebizonyítsa, sikerülni fog." - Walter Gyula
Időpont: 2009. Március 14. szombat 17.00 óra
Helyszín: Sas Center étterme, 1054. Budapest, Sas u. 10-12
Asztalfoglalás: Telefon: 70/295 9022, E-mail:
Részvételi díj: 3.200.- Ft./fő
A következő borokat lehet kóstolni:
Walter Gyula - Pécsvárad
Csomorika
Olaszrizling
Benyovszky
Chardonnay
Furmint
Cirfandli
Kadarka
Merlot
Szabó Zoltán - Hosszúhetény
Zöldveltelini
Rajnai rizling
Cirfandli
Pinot noir rozé
Kadarka
Régi Magyarország cuvée
Lisicza Borház -Helesfa
Cirfandli
Sauvignon Blanc
Cserszegi Fűszeres
Ravasz Fehér
Rose
Ravasz Vörös
Ében cuvée (Cab. Sau. - Franc - Merlot)
Planina Borház - Mohács
BORKA - Királyleányka.
LELKES - Fehér küvé
NÉRÓ - rozé
HAZAI - Kadarka
PRÍM - Cab. Sauvignon + Franc
Cirfandli - édes
Borkorcsolyák:
Olívabogyós fetasajtkrém szárított paradicsommal, magos barna kenyéren
Tepertőkrémes falatka
Szárnyasmájkrémmel töltött profiterol, szőlővel
Guiches - sós vajastésztára rásütött kolbász, zöldségek, sajt
Füstölt libamell szeletbe tekert káposztás hasé
Hideg tészta saláta
Aszaltszilvás-körtés rétes
Baranyában azonban nemcsak kiváló borok vannak, hanem...
Tatai Tibor - "Bundás hús"
Tatai Tibor mohácsi származású, fiatal grafikusművész kiállítása. A formailag leegyszerűsített képek elkalauzolják az embert a mohácsi farsangolás, azaz a busójárás és a gasztronómia világába.
Méhesi - Melis Zoltán - Mozsgó:
Fantasztikus sajtokat készít, Hollandiában tanulta a mesterséget, teljesen organikus úton, kézműves módon. Ezen sajtokat lehet majd kóstolni: érlelt mozsgói sajtok, natúr, füstölt, bazsalikomos, magyaros, provencei, fokhagymás, lepkeszegmagos, illatos lóherés, perzsa köményes, négy szín borsos.
Dunaszekcső - Bíró Csaba:
Hentes, mesés húskészítményekkel, csak saját nevelésű malacokat készít el, már a nagyapja is igen híres hentes volt a Felvidéken. Stifolderei húsköltemények.
Zene:
Pécs környéki horvát dallamok Eredics Salamon (Söndörgő Együttes) furulyán, Horváth Zoltán (Planina Borház) tamburán.
Üdvözlettel: Barta Roland
www.wineworld.hu