Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Gál Lajos Debrecenben

    - Katics Gergely, 2009. március 5. -


Március 2.-án meglátogatta Debrecent Gál Lajos borász, az Egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet volt igazgatója, az Egri Hegyközség titkára, aki a saját pincészete borait mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek, a Barabás Étteremben.

Gál Lajos pincészete családi vállalkozás, amely mintegy 8 ha szőlőterülettel rendelkezik Egerszóláton, Egerszalókon a Ferenc-hegyen, Egerben a Síkhegyen és Ostoroson a Pajadosban.

Az új telepítéseknél már 4000 tőke/ha sűrűséget alakítottak ki. Igen nagy fajtaválasztékkal dolgoznak: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon és Franc, Merlot, Menoire (kékmedoc), Pinot Noir, Kadarka, Baluburger, Portugieser, Syrah, Olaszrizling, Muscat ottonel.

A pincészetre jellemző a túlérésben lévő szőlő feldolgozása, a savak lekerekítése és a nagy koncentráció kialakítása a fehér boroknál és a hagyományos, fakácis technológia alkalmazása a vörös borok esetében.

Ezen az estén Gál Lajos a borkultúráról és a borok élvezetéről tartott egy pompás előadást, amelynek során a 11 megkóstolt tételnél mindegyikhez volt egy kedves története, amivel levette a lábáról a hallgatóságot.

A megkóstolt borok sorrendben az alábbiak voltak:

1. Blanka 2007 *** (1000 Ft)
Ez a halvány aranysárga színű, illatos, gyümölcsös, testes, szép lecsengésű bor, Bianka szőlőből készült, komoly terméskorlátozással (12 hl/ha). Mindennapok kedves itala.

2. Egerszóláti Olaszrizling 2007 ***/**** (1000 Ft)
Intenzív illat, elsősorban fehérhúsú gyümölcsök, vanília, szép kerek savak, selymes test, nagy összhang az illatok és ízek között, szép hosszú lecsengés jellemezte a bort ezen az estén.

3. Szó-lá-ti Olaszrizling válogatás 2007 **** (2500 Ft)
Összetett illatok, aranysárga szín, széles korona, gyümölcsös, fűszeres, simogató savak, érett, összetett és nagyon hosszú lecsengés, integrálódott alkohol.

4. Eszter Bora Eger 2007 **** (2000 Ft)
A bor egy bódító illatbombával indít, muskotályos, gyümölcsös, nagyon koncentrált és érett illatok és ízek, és nagyon hosszú lecsengés jellemzik ezt a Muskotály - Tagi Olaszrizling házasítást.

5. Tóbérc Olaszrizling 2007 ***** (5000 Ft)
Az Olaszrizlingek csúcsa, 12 hl/ha termésátlag, hordós érlelés adja ennek a bornak a koncentráltságot, érettséget, összetettséget és harmóniát. Összetett illatainak és ízeinek megfejtésére egy este sem lenne elég. A 14,7%-os alkohol teljesen integrálódott és egy leheletnyi édességet ad a bornak, a lecsengése nagyon hosszú. Egyértelműen csúcsbor!

6. Egri Siller 2008 *** (1000 Ft)
Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Kadarka és Menoire hazásítása. Nagyon fűszeres, élénk savakkal és leheletnyi bársonyos tanninnal, de egy picit még darabokban, de ez nem is csoda, hiszen alig két hete került a palackba, meg kell nyugodnia.

7. Egri Veres 2006 ***+ (900 Ft)
Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Bíbor Kadarka és Pinot noir házasítása. A bor egyesítette magában a fajták minden szépségét, cseresznyés, meggyes, fűszeres, selymes testtel, szép savakkal. Kellemes, kvaterkázó bor, nagyszerű ár-érték aránnyal. Mindennapok bora.

8. Péter Bora Eger 2004 ****/***** (3000 Ft)
Burgundi jellegét a Kékfrankos, a Menoire és Pinot noir házasítása adja. Intenzív illatok, sötéthúsú gyümölcsök, rózsaolaj, ánizs, menta, de szép keleti fűszerek, selymes test, komplex, harmonikus, hosszú lecsengés és a legvégén, csokoládé és kávé a szájban. Szép bor.

9. Egri Menoire 2005 **** (3000 Ft)
Régen ezt a bort Medoc Noir-nak hívták. Nagyon intenzív, rózsaolajos, fűszeres illatok, kerek savak, hatalmas test, kevés bársonyos tannin, ízében meggy és lekvár, lecsengése nagyon hosszú.

10. András Bora Eger 2006 ****/***** (3000 Ft)
Igazi Bordeaux-i jelleg, Merlot, Cabernet Sauvignon és Turán házasítása ez a bor. Illatában fekete ribizli, áfonya, animalitás, fűszeresség, paprika. A szép sav, a nagy test és a bársonyos tannin harmóniában és egyensúlyban van az alkohollal. Nagyon összetett, koncentrált bor, harmonikus ízekkel és nagyon hosszú lecsengéssel.

11. Egri Bikavér Superior 2006 ***** (4000 Ft)
Eger város Bora 2008. A legjobb területekről származó síkhegyi és nagy-egedi Kékfrankos adja a bor 46%-t, amit Menoire, Cabernet Sauvignon és Franc egészít ki. Az eredmény egy intenzív, összetett gyümölcsös (fekete húsú), fűszeres, földes, csokoládés, nagytestű, komplex, érett és harmonikus, nagyon hosszú lecsengésű bor. A bor elegáns, mint egy herceg, de hiszen az is, a borok hercege!

És akkor lássuk a kóstolók véleményét és a kialakított sorrendet:
1. Egri Bikavér Superior 2006
2. Tóbérc 2007
3. Eszter Bora 2007
4. András Bora 2006
5. Egri Menoire 2005
6. Péter Bora Eger 2004

Mit lehet írni összegzésként egy ilyen este után? Azt, hogy ezt vártam? De hát ez nem felel meg a valóságnak! Igaz vártam, hogy szép, koncentrált, jól iható borokkal fogok találkozni, tudtam, hogy Gál Lajos jó előadó és kiváló borász, de az a kép, amit a pincészetről ezen az estén kaptam, az minden várakozásomat felül múlta.

Általában azt szokták mondai, hogy a pincében a borkóstolás mindig jobban esik, mint bárhol másutt. Nos, én hétfő este Gál Lajos pincéjében éreztem magamat.

Köszönöm Lajos!
2009. március 3.
Kovács Pál

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.