Badacsony legnemesebb és legősibb fajtája. Nemcsak hazánkban, de a világon is egyedülálló nővirágú fajtaritkaság, mely évszázadok óta a nagy badacsonyi birtokok büszkesége és a történeti források alapján már Probus császár udvarában híressé tette a római kori Pannonia e borvidékét. Porzópárja hagyományosan a szintén csak Badacsonyban termő Budai Zöld. Nevét kékeszöld kocsányáról kapta. A porzás és termékenyülés nehézsége miatt minden más fajtánál kevesebbet terem és magasabb minőségű, koncentráltabb bort ad. Nemességét mutatják csillogó fényű savai és szelídsége ellenére páratlanul hosszú utóíze. Mint egy végtelenbe csendülő pianissimo. A bazalt tüze tisztán és frissen lobog ebben a borban. Páratlan savaik és mineralitásuk révén még a 20, 30, sőt 40 évesnél idősebb Kéknyelűk is üdén őrzik szüreti fényeiket. Illetlenség volna gyümölcsökhöz hasonlítani, érjük be ennyivel: bazaltvirág.
A természetet és a több ezer éves badacsonyi hagyományokat tiszteletben tartva alkalmazzuk a legmodernebb technológia eredményeit. A fahordós érlelés után a badacsonyi borvidék szépségei e borban finom eleganciával és páratlan méltósággal köszönnek vissza. A hagyományos művelés és érlelés e par excellence badacsonyi bornál különösen fontos.
Gasztronómiai ajánlat: Óborként a nagy aszúk után is kóstolható, fiatalon pedig kellemes mineralitása és finom savai jól kifejezésre jutnak a nemes halak (fogas, pisztráng, nyelvhal), a homár vagy a kecskesajt mellett. Különleges alkalmakra ajánljuk.