Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Badacsonytomaj

Szeremley pincészetCím:8258 Badacsonytomaj Fő út 51-53.
Telefon:+36 (87) 571-210
Fax:+36 (87) 471-346
E-mail cím:
Honlap:www.szeremley.com

Leírás

Szeremley Huba, a hazánk 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója, tíz éve kezdte el a családi birtok újjáépítését és jelentős kibővítését, mely mára Badacsony és a balatoni régió legismertebb birtoka és nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk vezető pincészeteként ismert. Fő törekvése, hogy a hagyományos művelést a legmodernebb környezetbarát technológiákkal kiegészítve megőrizze a badacsonyi borra jellemző egyedülálló természetes harmóniát, melyben az érzékeinket gyönyörködtető borvidék minden szépségét megtaláljuk, hiszen a bor egyedi karakterét éppen a vulkanikus bazalt és a Balaton által meghatározott mikroklíma adja. Így a pohárban aranyló borban a táj minden szépsége tükröződik. Pincéinkben és a Szent Orbán Étteremben minden borértőt és borszeretőt szívesen látunk, hogy együtt ízlelhessük meg ezt a harmóniát.

Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. 2001-ben vált világszerte ismertté, mint hazánk vezető pincészete, mikor a magyar érmek és díjak egyharmadát nyertük el a szakma meghatározó nemzetközi borversenyein, így a Bordeaux-i Challenge International-on és a veronai Vinitaly borversenyen, melynek különdíját (Premio Speciale) is elnyertük 2001-ben és 2002-ben, mint a legsikeresebb magyar pincészet. Pincészetünk három aranyérmet kapott a strasburgi Riesling du monde világbajnokságon, a franciaországi Frontignanban rendezett Muscat du monde muskotály világversenyen pedig ezüstérmet. Minden évben számos érem jelzi a Szeremley borok sikereit több más ismert borversenyen: Vinalies (Párizs), Mondial (Brüsszel), Grand Prix (Hamburgi Borszalon), IWSC (London). Borainkat jelenleg 18 országba exportáljuk világszerte, több olyan országba is, ahol a magyar bor, illetve a minőségi hazai bor képviseletében ma még úttörő munkát kell pincészetünknek végeznie.

Szeremley borok

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. Cégünk, az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetünk kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A Szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseink révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtánk, a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon, Tihanyban pedig Kékoportó egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt Reserve vörösborokkal pincészetünk kínálatát.

Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. által művelt szőlőültetvények átlagos kora 12 év, átlagos hektáronkénti tőkeszáma 3800 (új telepítéseknél 5000). Területeinken jellemző az alacsony kordonos művelési mód és a hajtásszám beállítás: a terméskorlátozás során a tőkénkénti 1-1,5 kg szőlő mennyiséget hajtásszám beállítással (8-12 rügy/tőke) biztosítjuk a megfelelő érési körülményeket. Ehhez járul hozzá a szellős lombfal és a kései szüret. Ennél a termésnél biztosítható a szükséges 1-1,5 négyzetméter lomb az optimális éréshez. A módszerrel hektáronként 70-80 mázsa szőlő termelése mellett készítjük a kiváló minőségű Szeremley borokat, többek között a 28-30 mustfokot is elérő zeusz. A fajtától függően irányított erjesztés legtöbb esetben reduktív technológiával zajlik, de cégünk 7 pincéjében megtalálható a hagyományos és a kishordós (barrique) készítési mód is.

Szolgáltatások, ajánlatok

Vendéglátás, borkóstolás, saját borok forgalmazása

Nyitvatartás

nincs adat

Borok


...a pincészet borai megvásárolhatóak online borszaküzletünkben

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.