Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kisharsány

Vylyan Szőlőbirtok és PincészetCím:Kisharsány, Fekete-hegy
Telefon:+36 (72) 579-701
Fax:+36 (72) 579-702
E-mail cím:
Honlap:www.vylyan.hu
Levelezési cím:Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
7821 Kisharsány, Fekete-hegy

Leírás

A VYLYAN Szőlőbirtok és Pincészet Magyarország napsütötte, dél-nyugati szegletében, a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin helyezkedik el, Kisharsány községben. A hegység kelet-nyugati tájolása miatt a szőlők védettséget élveznek az északi szelektől. A napsütéses órák száma és az éves hő-összeg itt Dél-Baranyában a legmagasabb az országban. A tengeri eredetű üledékes mészkövön kialakult löszös, agyagos talajok kiválóan alkalmasak markáns, egyedi arcú borok készítésére. A terroir különleges adottságai mellett a több évszázados borászati tradíciók emelik a Villányi borvidéket Magyarország leghíresebb vörösbortermő területei közé.

A VYLYAN név az évszázados szőlészeti hagyományokra utal, így hívták Villányt a XV. században. A XXI. század elején a Vylyan egyet jelent a nyitottsággal, a folytonos megújulással és egyedi arcú borok sorával. A borkészítésnél is hasonló a szemlélet: a tradicionális módszereket ötvözzük a legmodernebb technológiával.

Az első szőlőtőkét 1992-ben telepítettük. Jelenleg 125 hektáron gazdálkodunk, ültetvényeink főleg déli, dél-keleti tájolásúak. A fajtaösszetételre a kékszőlő túlsúlya a jellemző. A telepítéseknél a nemzetközi fajták (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah) és a helyi fajták (Kadarka, Kékfrankos, Portugieser, Zweigelt) azonos fontosságúak számunkra.

A borkészítésben egyetlen cél vezérel bennünket: a villányi föld és a napsütés által érlelt szőlőszemekből minden évjáratban a lehető legjobb bort megalkotni.

Valljuk, hogy kiváló bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a szőlőültetvényekre és környezetbarát megoldásokat alkalmazunk mind a szőlőművelés, mind a borászat terén. A szőlő és a borok minőségét szolgáló tudással és technológiával, valamint a fajtákhoz alkalmazott módszerekkel hangsúlyozzuk ki a borok egyedi jellegét, egyéniségét.

A szőlőt kézzel szüreteljük, amely kis ládákban érkezik a pincészet legmagasabb pontján lévő fogadó részhez: innen gravitációs úton kerül az erjesztőtérbe, majd a pincébe, hordós érlelésre. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 6-18 hónapot töltenek hordóban, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelést követően kerülnek piacra.

A Vylyan márkanév garancia arra, hogy minden palackban egészséges, érett, válogatott szőlőből készült, tudatos és gondos érlelésű bort talál.

A Vylyan birtok lankáinak egyedülálló látványával, mediterrán hangulatú terasszal, és egyedi arculatú borokkal egész évben szeretettel várjuk kedves vendégeinket!

Hogyan talál meg bennünket?

Megközelíthetőség autóval: Budapestről a 6-os úton Pécsig, majd az 58-as úton a Harkány-Siklósi elágazónál Máriagyűd felé, azon áthaladva Villány irányába, a trafóháznál kell Kisharsány felé fordulni, majd egyenesen tovább az útbaigazító táblákat követve a falun át a hegyre vezető út végén, a Fekete-hegyen található a pincészet.

Budapestről az M7-en Siófokig, majd a 65-ös főúton Iregszemcséig, majd Nagykónyi után a 61 sz. főúton Dombórváron keresztül folytatjuk utunkat Sásdra. Innen a 66 sz. főúton haladunk Pécsre, ahonnan az 58-as úton a Harkány-Siklósi elágazónál Máriagyűd felé, azon áthaladva Villány irányába, a trafóháznál kell Kisharsány felé fordulni, majd egyenesen tovább az útbaigazító táblákat követve a falun át a hegyre vezető út végén, a Fekete-hegyen található a pincészet.
GPS: N: 45,87446 E: 18,38786
(Irányadóként: Kisharsány, Petőfi Sándor utca)

Megközelíthetőség vonattal:
Budapest Déli-pályaudvarról induló vonattal közvetlenül Pécsre érkezünk. Itt átszállás a Villány felé közlekedő vonatra. (www.elvira.hu)
Megközelíthetőség autóbusszal:
Budapest Népliget állomásról naponta egy járat indul, mely Villányon keresztül érkezik a Kisharsányi bejárati úthoz, majd tovább Siklósra. (www.menetrendek.hu)

Az érkezési ponttól a pincészetig eljutásban előzetes egyeztetés alapján szívesen segítünk.

A lelkes túrázóknak!
A borvidéken keresztülhaladó (a Villányból és Nagyharsányból induló) Kéktúra útvonal épp a Vylyan Pincészet teraszához vezet.
Kihagyhatatlan élmény túravezetővel felkapaszkodni a Szársomlyó-hegy csúcsára (442 m), amely egyedülálló természeti ritkaságok otthona. Kizárólag itt nyílik például az eredetvédett villányi borok címkéjéről is ismerős magyar kikerics.

Tipp kerékpározóknak:
A "Három folyó kerékpáros túraútvonal" a Mura és a Dráva folyók mentén visz végig.  Ausztriában ered, s az útvonal magyar szakasza áthalad Siklós- villányi borvidéken is. Link: http://okoturizmus.hu/hu/node/596

Szolgáltatások, ajánlatok

- borkóstolás, pincelátogatás, borértékesítés
- ízes falatok, mediterrán hangulatú terasz (A borokhoz a magyar és a mediterrán konyha ízeit kínáljuk: frissen sütött kenyeret, levegőn szárított sonkát, érlelt kecskesajtot, salátákat. )
- angol, német és horvát nyelvű idegenvezetés
A szervezett pincelátogatások és a szakmai borkóstolók mellett, az érdeklődők bármikor betérhetnek egy-egy pohár borra, jó falatra!

Információ, bejelentkezés: Ledő Balázs - 06 30/458-10-97

Rendezvények:
Villányi borvidék:
- Pünkösdi Nyitott Pincék (május - Villányi borvidék)
- Ha Péntek, akkor Villány (július-augusztus- Villányi borvidék)
- ÖRDÖGKATLAN Bárka-Baranya Összművészeti Fesztivál (augusztus - Villányi borvidék)
- Európai Bordalfesztivál (szeptember - Pécs, Villányi borvidék)
- Villányi Vörösborfesztivál (október, Villányi borvidék)

Dél-Dunántúli régió:
- Busójárás (február, Mohács)
- Harkányi Fürdőfesztivál (július)
- Mediterrán Ősz rendezvénysorozat (szeptember-október, Baranya)

Pécs:
- Tavaszi Fesztivál (május - Pécs)
- Pécsi Országos Színházi Találkozó (június - Pécs)
- Művészeti és Gasztronómiai Fesztivál (július - Pécs)
- Pécsi Napok (szeptember)
- Szőlő és Bor Ünnepe (szeptember - Pécs)

Nyitvatartás

Egész évben.
Kedd - Vasárnap: 10-18 óráig
Hétfő: szünnap

Előzetes bejelentkezés szükséges (csak nagyobb csoportok esetén).

Borok


...a pincészet borai megvásárolhatóak online borszaküzletünkben

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.