Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Kiemelt ajánlataink

Sike Tamás borkóstoló - jegyzet

    - Katics Gergely, 2010. március 10. -


Március 9.-én este 19 órától tartottuk szokásos borkurzusunkat, melyen ez alkalommal Sike Tamás borait kóstoltuk.

Az alábbi 11 tétel került terítékre:

1) Leányka 2009 (Almagyar dűlő) - Tamás szerint az évjárat hozta ki a fajtából a rózsás, parfümös illatokat és ízeket, melyhez könnyed, lágy savak tartoztak. Jó ívású bor, roppant kedves bor azoknak akik szeretik az illatos fajtákat. Ha jól sejtem az est egyetlen reduktív bora volt. Nálam ***/****

2) Olaszrizling 2007 (Tóbérc dűlő) - Színében illatában és ízében is látszott, hogy egy érlelt tételről van szó. Illatában főként vanília, vegetális jegyek. Ízében krémesség, vajasság, nekem kicsit a savaival voltak gondjaim, nem harmonizált eléggé a borral. Nálam ***

3) Szürkebarát 2007 (Nagyaszó dűlő) - 30 éves tőkékről származik az alapanyag, testes, illatában érett, aszalt gyümölcsök, kajszibarack. Íze hosszú, gyümölcsökben gazdag, harmónikus, krémes. Nálam ***/****

4) Chardonnay 2009 - A testesebb fehérek közé tartozik. Megdöbbentően szép és egyben különleges illatában petróleum, bodza, virágok, citrus és mindez folytatódik az ízben. Elsőre sokan Sauvignon Blanc-ra tippeltek, és ezzel nem csak mi voltunk így. Tamás szerint ez is az évjáratnak köszönhető, most ez az egyik legszebb fehérbora, mely 4 hónapot töltött hordóban és, hogy e különleges illatát megőrizhesse, gyorsan palackba is került a bor. Nagyon kíváncsi vagyok hova fejlődik még. Nálam ****/*****

5) Pinot Noir Rosé 2009 - Tamásnak 4 hektárnyi Pinot ültetvénye van, így az összesen 27 hektáros, számos fajtával, rendelkező birtok egyik legnagyobb területen termelt szőlőfajtája a Kisburgundi. Evidens, hogy a rozé is ebből készült. A pincészet a szokásostól eltérő módon készíti a rozéját. Nincs külön szüret, tehát minden esetben érett szőlő az alapanyag, mégpedig ugyanaz, amiből majd a hosszabb héjon áztatás után a Pinot vörösbora készül. Nekem ez a stílus jobban fekszik, mert nem a ropogós savakról szól a bor, hanem egy lágyabb karakterű, érett málna, eper zamatokat felvonultató könnyed, bort kóstolhattunk. Nálam ***/****

6) Pinot Noir 2006 - Koncentrált, az átlagosnál vastagabb, sötétebb Pinot-t kóstoltunk. Ez abból is adódik, mint azt az előbb említettem, hogy a rozénak való gyümölcsöt nem külön szüretelik, hanem egybe, éretten, a vörösbornak szánt alapanyaggal. Amikor a rozénak szánt levet leválasztják, a maradék lére arányaiban sokkal több héj marad, ami miatt sötétebb színű és koncentráltabb bort készíthetett Tamás. Az eredmény ez alapján már nem meglepő. Sűrű, intenzív, vörösbogyós gyümölcsökre emlékeztető illat, közepesnél nagyobb test, hosszú utóíz és jó savak, talán a kelleténél egy leheletnyivel több tannin jellemezte a bort a mostani állapotában. Potenciálja még évekig kitart, lehet a bor nem. Nekem ízlett ez is ****

7) Kékfrankos 2006 - A Tornyos dűlőből származott az alapanyag, melyből testes, sötétszínű kékfrankos született. Illatába és ízében egyaránt sokrétű, keleties fűszerek, csokoládé, érett meggy volt megfigyelhető. A sok fűszer miatt engem kicsit a syrah-ra emlékeztetett.  Nálam ***/****

8) Bikavér Superior 2006 - 40% Merlot, 25% Kékfrankos adta a Bikavér alapját és került bele mégy egy kis Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Pinot Noir is. Sötét bordó, nagytestű bor. Az előbb leírt kékfrankos hozta magával a fűszeres illatait a borba, melyhez intenzív, gyümölcsös, aszalt szilvás, avaros, dohányos jelleg társult. A bor nagyon soknyeletű, véleményem szerint még hosszú érlelésre alkalmas tétel. Az én csillagmisztikám szerint ****  

9) Merlot 2006 - Csodálatos tétel volt, mely az est bora címet is elnyerte. Nagytestű, nagyon komplex, nagyon hosszú bor. Szilva, dohány, rengeteg fűszer és egy kis idő elteltével egyértelműen erős csokoládés illatok és ízek. Cseppjeiben is élvezetes remekmű. Nálam ****/*****

10) Kései Hárslevelű 2006 - Testes bor, aranysárga színnel. Illatában aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack, kenyérhéj. Ízében jó savakkal, sok-sok gyümölccsel. Szép, bár nem a kedvencem ***/****

11) Pinot Noir (Aszú) 2008 - Egy különlegesség, Tamás szerint minden 100 évben lehet ilyet szüretelni. A Pinot ugyanis nagyon hajlamos a rothadásra és nagyon kivételes ajándéka a természetnek, hogy 2008-ban az aszúsodás felé indult a gyümölcs. Tartalmas, élvezetes, érett szamócás jellegű bor, kis kesernyével, mely nagyon jól áll neki. Nálam ****

Ha esetleg kedvet kaptak volna a borok megkóstolásához, akkor Tamás pincéjét Egerben, a Szépasszony-völgyben, a 43-as számmal találják meg. Reményeink szerint hamarosan az Esszencia Borszaküzletben is kaphatóak, online rendelhetőek lesznek borai, de erre majd egy másik hír kapcsán visszatérek.

Katics Gergely
www.holborozzunk.hu
www.bor-bolt.hu

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.