Cím: | Tihany, Cserhegy 9. |
Telefon: | +36 (20) 922-6292 |
| +36 (87) 448-575 |
Fax: | +36 (87) 340-647 |
E-mail cím: | |
Honlap: | www.ferencpince.hu |
Levelezési cím: | Punk Család 8230 Tihany, Cserhegy 9. |
Leírás
Egy ősi kis halászfalu bazalttufából épült, náddal fedett házikókkal, girbe-gurba kicsiny utcákkal, a múlt ezernyi fellelhető emlékével, hagyományaival elbűvöl minden idelátogatót, és vissza-vissza várja.
E helyre oly jellegzetes bazalttufa képződmények melyek az egykori vulkáni eredetet igazolják (egyben a félsziget keletkezésének tanúi) vagy a különleges virágpompába öltözött rétek, a kellemes frissítő tiszta levegő mind e táj kincsei közé tartoznak.
És valljuk be, mai rohanó életvitelünkre a nyugodt, kellemes környezetben eltöltött pihenés, kikapcsolódás milyen jótékony hatással van!
Szabaduljunk el, még ha csak néhány órára is a mindennapokból, és töltődjünk fel mindazzal, amit ez a mediterrán klímájú félsziget csak kínálni tud nekünk!
Hol található még egy ilyen oázis, ami kincs a mai rohanó ember számára?
A válasz egyszerű: nem más ez, mint Pannónia Gyöngyszeme, a Tihanyi-félsziget.
Itt található Pince-Csárdánk a szépfekvésű Cser-hegyen, szőlőkordonok ölelésében.
S amint a Cser-hegyről leszalad a tekintetünk, előttünk pedig méltóságteljesen terül el a mi magyar tengerünk: a Balaton, amely óráról-órára ezernyi arcát tárja a kíváncsi látogató elé.
Had invitáljuk tehát Tihanyba, a Balaton egyetlen félszigetére kikapcsolódni, feltöltődni minden jóval.
2002-ben készült el a Ferenc Pincészet Boráriuma, amely nem csak a saját borok tárolására szolgál, hanem méltó emléket állít a félsziget borkészítési kultúrájának.
A római kortól kezdődően a XVIII. századig megtalálhatóak a szőlőművelés és borászat eszközei. Most már csak a szemünk gyönyörködik bennük, hisz használatuk elavult, újabb eszközök léptek a helyükbe.
Családunkban ősi hagyományai vannak a borkészítésnek, igaz, régebben ez csak "kisüzemben folyt", mára viszont nagy mennyiségben állítunk elő kitűnő minőségű fehér, vörös illetve rosé borokat.
Célunk az ezen a borvidéken honos borfajták fenntartása illetve a nagyközönséggel való megismertetése. A fehér borokat egy új módszerrel (reduktív) a vörös borokat hagyományos, oxidatív eljárással készítjük.
A borászat, mint minden más termelő tevékenység folyton fejlődik, új eljárások, új technológiák jellemzik. Szemünk előtt tartva mindezt így alakítjuk mindig a legjobb minőség elérése érdekében.
A minőségi, jó magyar bor bárhol a világon megállja a helyét. Ennek propagálására hoztuk létre több más bortermelővel együtt a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesületet. Fontos, hogy megismertessük a fogyasztókat a jó magyar borokkal, azok kultúrált fogyasztásával, hisz ez a mindennapi élet szerves részévé vált napjainkban.
Szolgáltatások, ajánlatok
Pincészetünk 100 fő befogadására képes, ahol a borkóstolás élvezete mellé bortájékoztatással is szolgálunk kedves vendégeink részére. És ha meghozza a jó bor az étvágyát, csárdánkban a borok mellé tájjellegű magyaros ételeket fogyaszthatnak
Pincészetünk a Balatonfüred - Csopak történelmi borvidék és a Tihanyi félsziget védett szőlőiből készíti borait, melyeket reduktív és oxidatív eljárással állítunk elő.
Pincészetünk 2001. évben elnyerte "az Év Borosgazdája" címet.
Nyitvatartás
Húsvéttól - októberig: 12-23 óráig
Szünnap: kedd
Borok