Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Szentbékkálla

Istvándy Jenő PincészeteCím:8281 Szentbékkálla Kossuth Lajos út 9.
Telefon:+06 (70) 418-3247
+06 (70) 418-3250
E-mail cím:
Honlap:www.istvandyjeno.hu
Levelezési cím:Istvándi Tamás
Istvándy Jenő Pincészete

Leírás

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, - mint majd 2005-től ismételten - együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin.  

Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott, majd a kétezres években elérte az 5 hektárt. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.  

A Káli-medence gyönyörű lankáin érlelődő szőlőinkből készült borok a nappalok melegétől testesek, az éjszakák hűvösétől pedig gyümölcsösek. Visszafogott, elegáns illatukban hordozzák a vulkanikus talajból kapott elemi értékeket.  Minden palack borunk a szőlő metszésétől a palackozásig magán hordozza apa és fiú figyelmét és gondoskodását, hogy a pohárba töltve átadhassunk valamit abból a csodából, melyet ez a gyönyörű táj és ez a hivatás ad nekünk!

Családunk és borászatunk otthona az 1825-ben épített Istvándy ház, mely jellegzetes és gazdag oromfaldíszítésével a Balaton-felvidék egyik híres műemléke.   Építője Istvándi József jómódú gazdaember volt és jelentős méretű területeken gazdálkodott. A ház apáról fiúra szállva egyenes ágon öröklődött tovább családunkban és felnövekvő generációk sorát szolgálta. Istvándi József után fia, Istvándy Dániel, unokája Károly, majd dédunokája Jenő, végül ükunokája Jenő örökölte a házat. A kezdetben nádtetős ház később - egy tűzvészt követően - cseréptetőt kapott, azóta külseje változatlan. A kapu melletti gémeskút itatóvályúját Istvándy Dániel faragta 1906-ban.

Az udvarban álló egykori gazdasági épületek az évek során új funkciókat nyertek. A régi kőfalak közt modern palackozóüzem kapott helyet, öreg pajtájában pedig pincészetünk borbemutató- és kóstolóhelysége működik.  

Szolgáltatások, ajánlatok

Az 1825-ben épült Istvándy-ház öreg pajtájának kőfalai között kapott helyet pincészetünk borbemutató- és kóstolóterme. A nyári hónapokban szezonális nyitva tartás során a műemlék épületbe betérve megkóstolhatja palettánk aktuális borait, és tavasztól őszig lehetőség van előre egyeztetett időpontokban exkluzív borbemutatókra is, melyek során Istvándi Tamás, pincészetünk borásza és vezetője mutatja be pincészetünk munkáját.

Borkóstolások egyeztetése: Istvándi-Demeter Éva, 70/418-32-50  

Nyitvatartás

Szezonális nyitvatartás nyáron,
borbemutatók, borkóstolások tavasztól őszig előre egyeztetett időpontban.

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.