Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Hegymagas

Szászi pincészet

Cím:8265 Hegymagas, 035/7 hrsz.
Telefon:+36 (30) 997-1919
+36 (30) 989-8788
Fax:+36 (87) 414-579
E-mail cím:
Honlap:www.szaszipince.hu

Leírás

Gyerekkorunkban kezdődött és a génjeinkben, mindkettőnk ősei a föld és a természet szeretetét adták tovább, a feleségem szülei, nagyszülei, dédszülei is itt művelték a szőlőt a Szentgyörgy-hegyen; édesapám az akkori rendszer pincegyöngyszemében, az Eszterházy-pincében volt pincemester, nagyapám pedig haláláig szeretett barackosából élt meg.

Minden emlék ehhez a tájhoz húzott, élni mindketten itt szerettünk volna, csak a hogyant volt nehéz megtalálni. A privatizáció túl fiatalon ért bennünket, az "ősi" szőlők közül egy sem került vissza a családhoz.

Közös életünket bérleményben, a város közepén kezdtük, jó magam műszakvezetőként a Badacsonyi Pincegazdaságnál; később önálló vállalkozóként a borkereskedelemben, Szigligeten. Ebben az időben, amikor minden turista fehér műanyagkannákkal járta a Badacsony lejtőit, mi elhatároztuk, hogy csak minőségi borászattal és palackozással foglalkozunk és egy éves hivatali "kanosszajárás" és kisebb építkezés után a saját palackozású borainkat is forgalmazhattuk. Mégis: saját szőlő kellett volna, hogy igazán azt palackozzuk, amit minőségben szeretnénk..azt a szőlőt pedig úgy képzeltük el, hogy a majdani családi házunkat öleli körül.

Elsősorban Szigligeten keresgéltünk, de az árak és a területek nagysága hamar kiábrándított, gyakorlatilag egy ház építési költségeit is bőven fölözték a telekárak, melyeken még a kutyáink (Golden retriever tenyészet) sem fértek volna el, nem hogy a megálmodott szőlő! A sors talált ránk a Szentgyörgy-hegyen egy nadrágszíj-parcellával, amely azonban egy akkora tábla szőlőben feküdt a déli lejtőn, amelyre öröm volt nézni és bizton számíthattunk rá, hogy eladó vagy hamarosan eladó lesz a többi része is.

Magán az Olaszrizling ültetvényen nagyon meglátszott a zilált múlt, egy szüret után már kezdtük is a telepítést, a hozzávásárolt összesen 1,8 ha-on. Ez persze azzal járt, hogy 4 évig igen kevés saját borunk volt.Amíg a dédelgetett új telepítés termőre fordult csak 1 ha olyan idős Olaszrizlingünk termett, amely a széles sortáv (minden második sort kivágott a TSZ, hogy a traktor beférjen), hiányzó tőkék miatt talán fél ha-nak, ha megfelelt. Ma már  - hála az égnek - hihetetlennek tűnik, de a Szentgyörgy-hegyi Olaszrizling csak bűvös csomagolása miatt volt eladható, szinte senkit nem érdekelt, milyen bor van az üvegben.Nagy hit kellett a borászathoz és a telepítéshez. Merészen Cabernet sauvignont is telepítettünk 0,4 ha-on, a talajadottságok és a klíma alátámasztották elképzeléseinket, első borunk pedig messze felülmúlta.Újdonságnak számított az is, hogy tanyaként akartuk használni kicsiny birtokunkat és ott szerettük volna felépíteni az otthonunkat - ez ismét egy évbe került.

A művelés a kezdetektől ökológiai volt, végre úgy éreztük, hogy megtaláltuk a helyünket, két kisgyerekkel, épülő házunkkal a szőlő között nem is jöhetett szóba más, bár kissé pesszimista módon addig nem jelentkeztünk be ellenőrzésre, míg egy év próbáján meg nem győződtem arról, hogy megvédhető a szőlő így is.

Nehéz volt mindent a nulláról kezdeni, első traktorunk 56 éves matuzsálemként a sorok között lehelte ki a lelkét, rengeteg volt a kézimunka: elsősorban a kapálás jelentett nagy költségeket, hiszen az ökológiai művelés mellett csak mechanikai gyomirtásról lehetett szó.  
Minden nehézségért kárpótolt bennünket az a fantasztikus élmény, hogy ide tartozunk, mint a fák, amelyek ebből a földből nőttek ki, hogy nap mint nap átélhetjük a nagy megújulás csodáit. Már kora tavasztól illata van a szélnek, a rügyekkel kezdődik, a szőlővirágok parfümös illatával tetőzik és még november végén is ott az örökzöld lonc és rózsa, ha nem jön  korai fagy. Örökölt madarunk egy világjáró seregély, távoli országok madarainak hangját ötvözi a honos leutánzottakkal, sárgarigótól a darvakon és gyöngytyúkon át egészen az egerészölyvig. Legutóbbi tanult produkciója a békakoncert, ami a vizes rétekről hallatszik fel. Az öreg diófa odújában költ évről évre, megbecsült státuszban, hiszen nem ő és utódai próbálják a termésünket dézsmálni, hanem északi rokonai.A seregélyek ellen is "bio" módszerekkel védekezünk, a levegőben himbálózó sólyom-makett igen hatásos a hangjával együtt alkalmazva, különösen, ha a völgyben lakó sólyom is időről időre fellátogat a szőlőinkhez. Szóval sólymok is vannak, a télen idelátogatók egészen bizalmasan berepülnek a ház légterébe, a Barna rétihéja fenségesen lejti táncát az öregszőlő felett, a magasban egerészölyv köröz. Hála a nem mérgező gyommagvaknak szőlőink vadgerléknek, zöldikéknek, csicsőrkéknek és kenderikéknek adnak fészkelő helyet. A legújabb beköltöző egy cigánycsaláncsuk pár, már két éve költenek a kerti domboldalon. A búbosbankák a ház elé szállnak le gilisztát keresni, mezei nyulak a sorok között hozzák világra kicsinyeiket és télen a törkölyt felforgatják ehető férgeket keresve a fácánok. Hallani fürjeket is, de megpillantani még nem sikerült. Fás, bokros, füves zöldfolyósók vesznek körül bennünket, ahol azok a hasznos élő szervezetek is megtelepedhetnek, vándorolhatnak, amelyeknek a szőlőültetvény nem élőhelyük, de táplálkozni ide járnak. Az erdő sem távolság a repképesek számára, az éjszakát a baglyok és denevérek uralják - a tiszta éjszakákon planetáriumi kép borul ránk, itt nincs fény, amely elmoshatná a földig érő csillagok fényét, a tejút szalagja épp a házunk fölött fut. A rovarvilág hihetetlenül gazdag, ami nagy nyereség számunkra a ragadozó atkáktól a szitakötőlárva módjára vadászó ritka holyvafajokon át a Zöld lombszöcskékig és ékszerekként ragyogó védett futóbogarakig. A levelibékák térhódítása hihetetlen gyors volt 10 év alatt a ritkán látottból a minden ablakon vadászó, minden bokorban megbújóig.

Terveink nagyok voltak: korszerű erőgép, művelő eszközök; modern feldolgozó, új területek.De mindez álom maradt volna, ha nem alakulunk családi gazdasággá és nem élünk a termőföld-vásárlási hitellel. 20 évre adósodtunk el, de elértük a tervezett 15-20 ha közötti méretet, így behozva azt a néhány generációt, ami az ismert történelmi körülmények miatt kimaradt. Pályázattal fejlesztettünk technológiát, a gépeket apránként vásároljuk meg vagy lízingeljük. A kézi kapálást is ki tudtuk váltani tőközművelővel, már csak az új telepítéseket gondozzuk így.

Ma már zárt technológiával dolgozzuk fel a kézi szürettel, kis ládákba, törés mentesen szedett fürtöket, melyek a lehető leggyorsabban, zúzó-bogyózón keresztül kerülnek a pneumatikus présbe, majd a hűtött erjesztő tartályokba.

Kis vendégházzal bővültünk a közelmúltban, a romos présházból Natura-présház lett. A kertje gyorsan beállt a kis tavacskával és a meglevő fiatal nemes diófával. A kültéri kemence és a vinotéka átalakított belső helyiségei már hideg és melegkonyhai vendéglátást is lehetővé tesznek.

2003-ban szüreteltünk először bio minősítésű szőlőt a három év átállási időszak miatt, ez az év biztosan emlékezetes marad nem csupán erről, hanem a mediterrán nyárról is, amely igen különleges minőséget adott. Nálunk nem volt aszály, az ültetvényt nem terheltük túl, a sivatagi szél nem ártott neki. Csodás cukorfokokat értünk el, többféle szüretet is lehoztunk ugyanazon táblákról. Ezeknek a borainknak köszönhetjük eddigi a legnagyobb sikereket a versenyeken.

Vendégeink - nem áltatom magam - először a tájba szeretnek és csak utána a borokba. Csak néhány percre ülnek le, azután egy órácskára, egy naplementényire; elhozzák a barátaikat, a szerelmüket - a kóstoló az estbe nyúlik és együtt látjuk ahogy felkel a hold. A borban benne van a vulkanikus talaj mineralitása, a fekvés melegsége, a helyi gyümölcsök és fűszerek ízei, az évszázadok során kialakult helyi élesztőflóra és mi is benne vagyunk a kezünk munkája, a metszéstől a palackig tartó döntések során át a tökéletességre törekedve.
 
Sokan örökre itt ragadnak, a föld nem ereszti őket: présházat vesznek, visszajárnak, barátokká válunk. Azok pedig, akik csak szeretnék mindezt megtenni, örömmel kapcsolódnak be újra és újra ugyanabba a folyamba: a munkák ismételt menetébe.

Szolgáltatások, ajánlatok

vendégszálló, borkóstolás, bor értékesítés

Nyitvatartás

Munkanapokon:
8 - 18

Borok


...a pincészet borai megvásárolhatóak online borszaküzletünkben

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.