Ingyenes pincészet, borászat bemutatási lehetőség az oldalon! ...tovább
.:  Nyitólap   .:.   Pincészetek   .:.   Fórum   :.
Keresés
hírek, borvidékek és pincészeteik között
Borvásár
közel 1000 féle minőségi magyar bor az Esszencia Borszaküzlet kínálatában

Balf

Weninger PincészetCím:Balf, Fő u. 23.
Telefon:+36 (99) 531-082
+36 (30) 526-3474
E-mail cím:
Honlap:www.weninger.com
Levelezési cím:Franz Weninger
9494 Balf, Fő u. 23.

Leírás

A borászatnak Balf, a Fertő-tó déli csücskénél található, csendes falucska ad otthont. Lehet, hogy a település parányi, ám az itt honos csend annál hatalmasabb. Az ég, a föld és a víz együttese olyan tájat alkot itt, amely méltán lett az UNESCO Világörökség része. A változás hívatlan vendég errefelé - sem az emberek, sem a csend nem fogadják mindig szívesen. Azonban ha kitartó érdeklődéssel, de lárma nélkül érkezik az ember, szabadon róhatja a maga útjait a tájon, a fészkelő gólyák jóindulatú tekintetétől kísérve.

Itt, Magyarország nyugati határán, a Fertő-tó és a Soproni-hegység között több mint 1900 hektáron terül el az elsősorban vörösboros soproni borvidék, ahol a pannon táj a szubalpi viszonyokkal találkozik. Az Alpokalja hűvös légáramlatokat hoz, a tó víztömege elraktározza a meleget, a talajt és a domborzatot pedig mintha direkt a szőlőművelésre szabta volna valaki.

Franz Reinhard Weninger 1979-ben született. Szülei szőlőbirtokán, a Közép-Burgenlandi Horitschonban nőtt fel, a tótól alig néhány kilométernyire, és még annál is közelebb a borhoz. Horitschonban nemcsak a borkészítés fortélyait leshette el az édesapjától, de a saját magában munkálkodó szenvedélyes érdeklődést is felfedezhette. Miután elvégezte a klosterneuburgi borászati iskolát, egy ideig az olaszországi Schloss Sallegg, a kaliforniai Kendall Jackson / Winwood Cellars és az ausztráliai Mundrakoona Estate pincészeteknél tanoncoskodott. A borral kötött bensőséges ismeretséget a szülői fészek földrajzi közelsége iránti vágy követte, és 2000-ben az ifjú Weninger átvette a család balfi birtokának borászati és logisztikai vezetését.

Azóta is hűségesen folytatja az apja által megkezdett folyamatot, aki 1997-ben vásárolt szőlőterületeket az osztrák határ menti kis faluban. Az ország legjobb adottságú dűlői között számon tartott Spern Steinert és Frettnert évszázadok óta művelik. E területek újabb kori elismerése 2006-ban következett be, mikor a Borbarát magazin felmérésében a Franz Reinhard Weninger által vezetett birtok a hetedik helyen végzett az ország legkedveltebb borászatai között.

A biodinamikus művelési és termelési módszerekre való átállás és a kóstolóteremmel ellátott új feldolgozó-épület kialakítása a sikerek folytatását célzó stratégia részét képezik. és a gólyák továbbra is figyelemmel kísérik erőfeszítéseinket a magasból.

2004 elején a borászat zártkörű pályázatot hirdetett kiemelkedő építészek részvételével. A nyertes tervet egy bécsi székhelyű építésziroda, a propeller Z nyújtotta be. Pályázati anyagukban az esztétikai megújulás megbonthatatlan egységet alkotott a termelési funkcionalitással, és nagy szerepet kapott a maga egyszerűségében is lenyűgöző térelosztás. Az elkészült telephely voltaképpen két egységből áll. Az egyik a geotermikus energia kihasználása végett a hegyoldalba mélyítve kialakított, hűvös érlelőpince, a másik a nagy belmagasságú, tágas feldolgozócsarnok. A sallangmentes, feltűnősködést mellőző építészeti megoldások a technológiai munkafolyamatok és a bormívesség igényeit szolgálják. Egy enyhe dőlésszöggel kialakított rámpa lehetővé teszi, hogy a leszüretelt gyümölcs gravitációs úton kerüljön a gerendák alatt elhelyezett tartályokba.

Bár a hegyoldalba vájt pincében szunnyadó hordók nyugalmát semmi sem zavarhatja meg, a látogató számára azért sok egyéb látnivaló akad. A feldolgozó-épület oldalához egy további négyszögletes tömb csatlakozik; ebben található az iroda és a kóstolószoba is. Az utóbbi mázas hátfalába vágott ablakon át a feldolgozó életébe kaphatunk bepillantást, illetve egy szakaszon figyelemmel kísérhetjük a bor pincéig vezető útját. Ha a kóstolóteremben állva az ellenkező irányba fordul a tekintetünk, a hatalmas ablakon át a tóra nyíló csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk - akár a szőlők a domboldalon. Az új borászat a 2006-os szürettel állt működésbe.

ranz Reinhard Weninger meggyőződése, hogy borai egyediségét a természeti erők adott konstellációja hozza létre, ezért szigorúan csak akkor avatkozik be a spontán folyamatokba, ha az végleg elkerülhetetlen. A szőlőben és a pincében egyaránt tartózkodik a radikális változtatások erőltetésétől, inkább szereti hagyni, hogy a dolgok menjenek szépen a maguk útján. Ezzel éri el, hogy a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai - egyszóval a terroir - a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelenjék meg a borban.

A Weninger borászat korábban is a legszigorúbb alapelvek szem előtt tartásával működött, 2006 óta pedig a magyarországi Biokontroll ellenőrzi a balfi birokon követett biodinamikus módszerek hitelességét. A tapasztalt agronómus-közgadász, Dr. Andrew Lorand vezényletével végrehajtott, biodinamikus átállás a következő logikus lépést jelentette a természetközeliséget és szüntelen minőségjavulást célul tűző pincészet számára. Maga a termelési módszer Rudolf Steiner (1862-1925), az osztrák filozófus, tanár és társadalmi mozgalmár tanításain és elképzelésein alapul. Ezek közül az ifjú Weninger számára a legfontosabbak a gazdaság élő szervezetként való felfogása, a helyi tevékenységek támogatása, a fenntartható, környezetbarát termesztési eljárások alkalmazása és a gazdálkodási folyamatok folyamatos, ciklikus természetének felismerése.

Szolgáltatások, ajánlatok

Borkóstolás, pincelátogatás, vinotéka.

Nyitvatartás

Egész évben.
Hétfő - Péntek: 8.00-16.00
Szombat: 12.00-16.00
Előzetes bejelentkezés szükséges.

Borok


...a pincészet borai megvásárolhatóak online borszaküzletünkben

- Vissza -
Kapcsolat | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Partnerek | Felhasználási feltételek | Adatvédelem
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.